Makanan untuk 'melawan' kanser.

Seperti tubuh orang normal, badan pesakit kanser mempunyai asid tinggi dan pola diet yang diperlukan ialah makanan beralkali bagi mengimbangi tubuh mereka.

Walau bagaimanapun mereka berisiko mengalami komplikasi lain disebabkan sel antibodi badan yang rendah. Ia menyebabkan mereka lebih terdedah kepada ancaman penyakit atau partikel karsinogen yang bebas di persekitaran mahupun makanan bersifat karsinogenik.




Berdasarkan kajian Dr. Yasmeen Farouk Mohamed , pengamal rawatan holistik dan pengkaji berpengalaman lebih 13 tahun dalam kajian mengenai makanan mahupun diet untuk pesakit kanser, makanan mengandungi unsur glukosa termasuk madu boleh merangsang perkembangan sel kanser. Glukosa menjadi makanan kepada sel kanser ini dan menyebabkan sel aktif lalu merebak.

Beliau menekankan pengambilan makanan semulajadi atau 'super' yang mampu melawan sel kanser antaranya bawang putih, bawang besar dan bawang Bombay. Kalau bawang putih dan bawang besar, lebih baik diambil mentah manakala bawang Bombay lebih sesuai dimasak.

Antioksida dalam bawang bantu melawan sel kanser.

Allicin yang terdapat dalam bawang putih mempunyai ciri antibakteria, antivirus, antiradang dan antioksida menjadikannya makanan penawar penting buat pesakit kanser. Pesakit kanser digalakkan mengunyah sekurang-kurangnya 2 ulas bawang putih setiap hari untuk membantu membantutkan sel kanser.

Selain bawang yang mengandungi allicin, teh hijau dan kunyit juga bagus kerana bersifat antiangiogenesis iaitu menghalang bekalan darah ke sel kanser dan membantu membuang toksin. Teh hijau mengandungi folifenol yang turut membantu melawan sel kanser.

Teh hijau baik untuk pesakit kanser


Pengambilan air yang mencukupi juga sangat penting buat pesakit kanser dan seelok-eloknya ialah air yang dimasak kerana mempunyai zat penting untuk membekalkan oksigen kepada tubuh.

Setiap 20 kilogram berat tubuh memerlukan sekurang-kurangnya 1 liter air bagi membolehkan tubuh memperoleh sumber mencukupi.


MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN

Makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit kanser semestinya produk makanan berproses , makanan segera dan makanan yang tinggi kandungan gulanya.

Bagi pesakit kanser yang sedang menjalani rawatan kanser, mereka digalakkan untuk makan makanan berprotein tinggi supaya boleh cepat sembuh selain mengekalkan sistem imun melawan penyakit.
Walau bagaimanapun, makanan protein berproses seperti sosej, daging, nuget daging atau ayam dan makanan berjeruk perlu dielakkan.


sumber :  hmetro, Ahad, 18 Februari 2018.



Pemenang Youth Unboxing Video Contest


Masa BLNC bulan lepas, Shaklee umumkan tentang pertandingan unboxing set penjagaan wajah Shaklee yang terbaru ni iaitu Youth!

Hadiah kepada 5 pemenang bertuah adalah COLLAGEN POWDER Shaklee yang best tu.

Kita pun join jugak hehehe tapi belum rezeki nak dapat hadiah free dari Shaklee tu.
Nak tengok ke video kita? Hehe..

Tahniah kepada 5 pemenang yang berjaya. Anda memang awesome!

❤️ Nor Hayati Arni Samsudin

❤️ Hartini Bt Badri

❤️ Sharifah Fariza Shikh Zainalabidin

❤️ Faridah Chalo

❤️ Nur Syamimi Hashim

Tahniah juga kepada semua SID yang turut serta pertandingan ni. Tengok video anda semua memang mantap dan sangat sporting. Mesti payah pihak pengurusan Shaklee nak pilih pemenang kan?

Korang da tepek Radiance C+E dan Night Cream tak ni?


Harga Set Youth Skincare Shaklee.

Hebat penangan Youth Skincare kalini. Baru 5 hari launch dah sold out.
Jadi mesti ramai dah tahu dan ramai juga yang dah cuba kan rangkaian set penjagaan wajah terbaru dari Shaklee ni?

Seperti yang anda tahu, buat masa ini Shaklee menawarkan 2 set pilihan iaitu Youth Starter Set dan Youth Intensive Treatment And Repair Set.  So, kita boleh pilih set mana yang sesuai dengan keperluan diri dan bajet. Ramai juga yang bertanya tentang loose item, jawapannya ialah ada dan akan mula dijual pada bulan May 2018 ini.

Jom kita tengok apa yang ada dalam setiap set ini. Boleh amik mood dulu, rancang-rancang mana nak beli pastu serang terus bila stock baru da masuk. :p



Youth Starter Set  ( Retail price : RM850* )

Set penjagaan kulit yang mudah dan ringkas untuk membantu menyingkirkan sel kulit mati, menghidrat, melindungi dan menyuburkan kulit anda untuk mengekalkan keremajaan.


• Luminous Gel Oil Cleanser (125ml)
  • 3-dalam-1, tidak mengandungi sabun, pH-seimbang, pembersih ini menggabungkan campuran vitamin yang dipaten dan polifenol serta alga untuk memperhalus dengan lembut, menyuci, dan menyediakankulit anda untuk langkah seterusnya. Hadapi dunia dengan seri semulajadi anda.

• Perfecting Skin Toner (177ml)
  • Bebaskan kulit anda dari sel-sel kusam dan ejen pencemar persekitaran dan tunjukkan kepada dunia, diri anda yang lebih cerah, berseri. Lakukan lebih daripada biasa untuk membersihkan sel kulit mati, menghidratkan dan membekalkan nutrisibersama dengan campuran vitamin penting, polifenol, dan bahan-bahan botanikal yang berpaten untuk kulit yang berseri.

• Age Defense Moisturizer - SPF 50 (50ml)
  • Perlindungan untuk kulit anda adalah lebih daripada hanya melindunginya daripada sinaran matahari. Lindungi kulit anda lebih dari sekadar sinaran matahari dengan pelindung matahari berspektrum luas SPF 50 UVA/UVB. Vitamin dan Botani bernutrien melembapkan kulit anda dan menambahbaikkan penampilan kulit anda secara menyeluruh.

• Advanced Renewal Night Cream - Light (50ml)
  • Ekstrak Alga Marin, Muscadine Grape dan Lotus Japonicus, serta anti oksida yang lain menggalakkan proses pembaharuan sel kulit andasemasa anda tidur. Campuran botanikal khas kami membantu merangsang penghasilan kolagen dan elastin, membuatkan kulit anda kelihatan lebih muda, licin, dan cerah.

Exclusive limited edition mirror only with this set!
• Two-Way Magnifying Mirror (worth RM29.81*)
• Regimen Card (Eng)


 Youth Intensive Treatment And Repair Set   
(Retail price : RM1262.50* )

Set penjagaan kulit lengkap untuk membantu menangani tanda-tanda penuaan, mengurangkan kedutan, bintik-bintik hitam penuaan serta pigmentasi, memperbaiki kerosakan disebabkan oleh matahari, meningkatkan kecerahan dan seri wajah.


• Luminous Gel Oil Cleanser (125ml)
  • 3-dalam-1, tidak mengandungi sabun, pH-seimbang, pembersih ini menggabungkan campuran vitamin yang dipaten dan polifenol serta alga untuk memperhalus dengan lembut, menyuci, dan menyediakankulit anda untuk langkah seterusnya. Hadapi dunia dengan seri semulajadi anda.

• Perfecting Skin Toner (177ml)
  • Bebaskan kulit anda dari sel-sel kusam dan ejen pencemar persekitaran dan tunjukkan kepada dunia, diri anda yang lebih cerah, berseri. Lakukan lebih daripada biasa untuk membersihkan sel kulit mati, menghidratkan dan membekalkan nutrisibersama dengan campuran vitamin penting, polifenol, dan bahan-bahan botanikal yang berpaten untuk kulit yang berseri.

• Youth Activating Serum (30ml)
  • Youth Activating Serum mengandungi 10 kali ganda bahan aktif untuk memulakan langkah pembaharuan sel yang kritikal. Terdiri daripada campuran vitamin, polifenol dan YOUTH Complex kami yang berkesan, ia menggalakkan penghasilan kolagen dan pembaharuan pada peringkat sel, membuatkan kulit anda berkelakuan lebih muda untuk mencapai keremajaan dan keserian terunggul.

• Age Defense Moisturizer - SPF 50 (50ml)
  • Perlindungan untuk kulit anda adalah lebih daripada hanya melindunginya daripada sinaran matahari. Lindungi kulit anda lebih dari sekadar sinaran matahari dengan pelindung matahari berspektrum luas SPF 50 UVA/UVB. Vitamin dan Botani bernutrien melembapkan kulit anda dan menambahbaikkan penampilan kulit anda secara menyeluruh.

• Advanced Renewal Night Cream - Light (50ml)
  • Ekstrak Alga Marin, Muscadine Grape dan Lotus Japonicus, serta anti oksida yang lain menggalakkan proses pembaharuan sel kulit andasemasa anda tidur. Campuran botanikal khas kami membantu merangsang penghasilan kolagen dan elastin, membuatkan kulit anda kelihatan lebih muda, licin, dan cerah.

Exclusively yours with this set!
• Radiance C+E (worth RM349.80*)
Dos sebanyak 20% vitamin C tulen yang berpaten dan vitamin E serta ekstrak sel raspberi membantu untuk          menegang, mencerah, dan mengurangkan kehadiran garisan halus dan kedutan.
  • Radiance C+E mengurangkan kehadiran tompok usia, melicinkan tekstur kulit, dan memperbaiki tona kulit secara keseluruhan.
    Untuk kesan yang lebih menakjubkan, gunakan bersama rejimen penjagaan kulit anda selepas menggunakan serum.
    Kapsul berdos-tunggal yang mudah digunakan ini adalah berasaskan tumbuh-tumbuhan, vegan, 100% terbiodegradasi dan diformulasikan tanpa bahan pengawet.
• YOUTH Beauty Bag (worth RM50.35*)
• Regimen Card (Eng)

Untuk sebarang pertanyaan lanjut, boleh hubungi Ainur di talian 012-3960516 . Insha Allah, Ainur akan cuba balas secepat yang mungkin ya. Kalau nak lock order pun boleh :)

Nak harga special? boleh je.. jom kita isi borang keahlian dan dapatkan diskaun serta rebate tunai :)

Testimoni Youth Shaklee









Akhirnyaaa... setelah berbulan-bulan tengok testimoni dari pengguna Youth US, kini kita telah mempunyai testimoni dari pengguna Youth di Malaysia yang terdiri dari SID sendiri, bukan supermodel tau. Rata-rata mereka ini menggunakan Youth kurang dari satu bulan. Dan ini adalah hasilnya.

Semasa testimoni ini dipaparkan di BLNC kelmarin, semua yang ada dalam hall ber'wowww'.. Lebih-lebih lagi yang pertama sekali keluar pentas untuk menceritakan keberkesanan Youth ni ialah Master Norsyaheera. Serius cantik wehhh kulitnya. Glowing! Kata beliau, walaupun ada jerawat yang muncul tapi akan cepat hilang.

Puan Ng Hooi Hooi pula sangat berpuas hati apabila jeragat yang ada di wajah selama 20 tahun pudar dengan penggunaan Youth kurang dari 30 hari. 

Master Noor Adilla sangat ketara perubahan pada parut jerawat di wajah beliau tu. Rasanya kalau keluar testimoni 60 hari ni mesti da flawless da muka master kan :)
Tak sabar nak tunggu resultnya.

Part paling best bila Master Vijey mengaku sebenarnya dia baru tahu dia dah tersalah aturan pemakaian kerana Radiance C+E yang patut di pakai waktu malam tu beliau pakai pada waktu siang dan serum pula beliau pakai pada waktu malam. hahaha... 
Tapi tengoklah kesannya, makin cantik dah master.

Kalau perhatikan betul-betul, semua wajah mereka ni makin V Shape kan? Adakah ia suratan atau kebetulan?

Kita tengoklah nanti testimoni diri sendiri, V shape gak ke tak? hehehe...

Yang penting, kalau anda nak kelihatan muda 10 tahun dan glowing dan flawless macam mereka, tunggu bulan Mac ni dan grab cepat-cepat Youth tu.

Sekian pesanan dari saya, SID berdaftar yang nak cantik dan muda juga :p